ODRŽAVANJE PIERCINGA

     U tattoo i piercing salonu “Točka” pirsanje se odvija u strogo sterilnim uvjetima. Sve što se koristi tijekom procedure je zapakirano u sterilne vrećice a igle su za jednokratnu upotrebu. Uvijek nam je prva briga kako zaštiti vaše zdravlje a vaš dio posla je tretman piercinga tijekom zacijeljivanja a mi ćemo vas u salonu detaljno upoznati s ispravnim načinom njege. 

NJEGA PIERCINGA (AFTERCARE)

     Najvažniji dio njege su oblozi od FIZIOLOŠKE OTOPINE (NaCl). Ovu otopinu soli i vode potrebno je malo zagrijati i raditi obloge od papirnatih maramica, ubrusa ili gaze (nikako ne s vatom- ona se može se omotati oko pirsa i zavući pod njega i tako uzrokovati komplikacije). Oblozi se apliciraju 2 puta dnevno, tijekom 2 tjedna.

Napomena: Ako sami radite fiziološku otopinu, najbliži omjer je da na 1l vode stavljate 1 čajna žličicu soli.

Pirsevi tijekom zarastanja luče limfu koja će raditi sitnu krasticu oko nakita. Bitno je ne čupkati i kidati krasticu, treba je razmekšati s toplom vodom i nakon toga krasticu lagano pokupiti s običnom papirnatom maramicom. Sve dok piercing luči limfu, znači da nije kompletno zacijelio.

Octenisept sprej je antiseptic koji služi samo za dezinficiranje kože i sluznice. Može se koristiti kao “prvu pomoć” u postupku njege (u slučaju da ste ga slučajno dotaknuli s prljavim prstima, pretjerano se oznojili ili boravili u prašini), ali ne više od 3 do 4 puta dnevno jer pretjerano isušuje kožu i može izazvati iritaciju. Nikako se ne smije kombinirati s proizvodima na bazi joda jer u kombinaciji mogu izazvati alergijsku reakciju.

Pirseve prije svega treba održavati čistima. Tijekom dana treba ispirite ih sa što više tople vode, čistite od limfe, ne dirajte s nečistim prstima i ne stavljajte na njih nikakvu kozmetiku kao što su puderi, kreme, tonici ili sredstva za skidanje šminke koja sadrže alkohol.

Nakon tuširanja i pranja kose, ispirite sa što više tople vode kako bi bili sigurni da nikakvi ostatci šampona ili gela za tuširanje nisu ostali na pirsu.

Nikako nije preporučljivo nakit vrtjeti, okretati ni natezati. Ako se radi o facijalnim pirsevima, onda je potrebno i često mijenjati jastučnicu prva 2 tjedna te, ako kosa ide preko njih, paziti da je kosa čista. 


BRADAVICE

     (za žene) Nije nužno, ali preporučuje se spavati u grudnjaku prvih nekoliko dana da se ne morate brinuti da li ćete zapeti za piercing u snu, što samo po sebi nije opasno, ali može biti bolno.

GENITALNI PIERCING

     Genitalni pirsevi, zbog jake prokrvljenosti, zacjeljuju brže i lakše od drugih pirseva. Potrebno je jedino intenzivno održavati higijenu prva 2 tjedna.

Mijenjati dnevne uloške svaka 2-3 sata.

Prati se sapunima za intimnu njegu.

Možete koristiti baby vlažne maramice ali ne prečesto da ne bi promijenile pH sluznice.

Prva 2 tjedna spolni odnosi nisu zabranjeni, ali je dobro biti oprezniji i obavezno koristiti zaštitu.

Prva 2 tjedna, ne smijete prakticirati ni oralni seks bez zaštite.

ORALNI PIERCING

     

Kod bilo kojeg oralnog piercinga strogo su zabranjeni:

  • alkohol (7 dana)
  • droge (14 dana)
  • ljubljenje (7 dana)
  • oralni seks bez zaštite (14 dana)

     Alkohol i droge su najopasniji kod oralnih pirseva jer šire krvne žile i može doći do nekontroliranog naticanja i krvarenja. 

     Cigarete nisu zabranjene, ali je potrebno nakon svake ispirati usta kako se ostaci nikotina ne bi zadržavali u ustima. 

To možete raditi sa:

  • Čajem od kadulje (hladan i nezaslađen)
  • Fiziološkom otopinom (nakon nje isperite s vodom da se sol ne bi zadržavala u ustima)
  • Baby propolis kapi (par kapi u 1 dcl vode)

Potrebno je kupiti novu četkicu za zube. U prvih tjedan dana, ne preporučuje se prati zube s pastama za izbjeljivanje jer bi mogle peckati i nagrizati. A takav efekt imaju i gazirana pića. 

Oralni pirsevi natiču i to u prosjeku traje od 3 do 6 dana. Za to vrijeme hladite ih s hladnom vodom, a naticanje tijekom noći možete ublažiti spavanjem na 2 ili 3 jastuka. 

Kod pirsanja jezika ( s obzirom na to da jezik najviše natiče od oralnih pirseva) možete svakih 6 sati piti ibuprofen, brufen ili neofen da ublažite naticanje. Nikako ne andol jer on može intenzivirati krvarenje. 

Jedite uobičajeno, ili koliko vam bol u jeziku dozvoli. Izbjegavajte prevruću i prezačinjenu hranu. Većina ljudi jede mekšu hranu dok je jezik natečen, ali možete konzumirati i krutu hranu. Nikako nije preporučljivo biti na strogoj dijeti koja može izazvati pad imuniteta pa će i piercing puno teže zarastati a nepreporučuje se ni konzumiranje mliječnih proizvoda s velikim udjelom šećera (bez da nakon toga ispirete usta ili perete zube) jer se tako mogu razviti gljivice u ustima. 

Jezik relativno brzo zarasta zbog jake prokrvljenosti tako da je vaš piercing kroz mjesec i pol već kompletno formiran i poželjno je tada staviti kraću šipkicu nego na početku tako da što manje smeta i da ne lupa o zube jer na taj način može uništiti caklinu.