ODRŽAVANJE TETOVAŽE

Dva sata nakon tetoviranja možete skinuti foliju koju je majstor stavio preko tetovaže, oprati mlakom vodom bez sapuna i tetovažu namazati tankim slojem Bepanthen masti. Foliju se više ne smije vraćati na tetovažu, niti zamatati nikakvim drugim folijama, gazama, ručnicima i slično. Preko svježe tetovaže dozvoljeno je nositi jedino čistu pamučnu odjeću bez oštrih rubova koji bi mogli dodatno iritirati tetoviranu kožu.

Svježi tattoo je poželjno svako jutro oprati čistom, mlakom vodom, bez sapuna i šampona te je osušiti na zraku ili laganim “tapkanjem” papirnatim ručnikom. Klasični ručnici i gaze nisu pogodni za sušenje tetovaže zbog dlačica koje sadrže, a koje mogu dodatno iziritirati svježu tetovažu. Prije tuširanja, tetovažu je potrebno zaštititi debljim slojem Bepanthen masti tako da sapun i šampon ne dotiču direktno svježe tetovirani dio kože. Nakon tuširanja taj višak masti se uklanja čistim rukama ili papirnatim ručnikom. 

Za održavanje tetovaže koristite isključivo BEPANTHEN MAST, nikakve druge kreme i masti ne dolaze u obzir jer mogu utjecati na kvalitetu tetovaže. Bepanthen mast se nanosi na svježi tattoo nekoliko puta dnevno, punih 14 dana. Mast se nanosi isključivo u tankim slojevima, tako da tetovaža bude samo sjajna (ne smije biti vidljivi sloj masti na tetovaži). U vrijeme zarastanja, tetovaža ne smije biti “suha”, treba je redovito mazati, nekoliko puta dnevno, tako da cijeli dan bude masna. Važno je napomenuti da je za vrijeme zarastanja tetovaže moguće da se višak boje koji izlazi zajedno s limfom iz tetovaže, ocrta na odjeći ili posteljini te je zbog toga preporučljivo nositi tamniju pamučnu odjeću za to vrijeme. 


Važno je da se prema svježoj tetovaži odnosite kao prema svakoj drugoj površinskoj rani – ne izlažite je prljavštini, prašini, ne dirajte je prljavim rukama, ne grebite ju odjećom ili noktima. Tijekom zarastanja može se pojaviti svrbež, što je normalno, ali je jako bitno da se tetovaža ne češka jer ju lako možete ozlijediti noktima i time uzrokovati krastice i druge probleme koji prilikom zarastanja mogu utjecati na konačni izgled tetovaže. Ako se krastice ipak pojave, ne trgajte ih noktima već pustite da same otpadnu.

Nakon tetoviranja treba izbjegavati vježbanje one skupine mišića na kojima se tetovaža nalazi, u razdoblju od 4 do 7 dana. Ako je tetovaža na nozi 2 do 4 dana nakon tetoviranja izbjegavajte oslanjanje na tetoviranu nogu koliko god je moguće i nemojte trčati ili intenzivno vježbati.

 Tetovažu ne smijete direktno izlagati suncu ili solariju barem tri tjedna ili preporučenih: mjesec dana. Sa svježom tetovažom možete ići na sunčanje jedino ako će biti pokrivena za sunce nepropusnom tkaninom, pod kojom će koža ipak moći i “disati”. Isto vrijedi i za kupanje u moru, bazenu ili jezeru – minimalno 3 tjedna sa svježom tetovažom morate izbjegavati kupanje. Za prva sunčanja nakon što prođe vrijeme zarastanja tetovaže, koristite kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. 

Dva tjedna nakon tetoviranja poželjno je svratiti u salon na kontrolu kako bi majstor pregledao tetovažu i utvrdio je li zarastanje proteklo kako bi trebalo. Kontrola nije obavezna. Ako imate bilo kakvo pitanje, nešto vam nije jasno ili jednostavno želite porazgovarati o svojoj tetovaži molimo vas da nas nazovete, pošaljete upit putem e-maila, Facebook – a. Ne pitajte druge “stručnjake”, vaš tattoo majstor će se brinuti o svom radu do kraja procesa. 

Ako je tetovaža održavana na preporučeni način, zarastanje će proći bez problema i za 7-12 dana imat ćete novi tattoo vrijedan pokazivanja.